idegesít2007-07-17 10:07:44Megjelenítve: 17971
 
Miért van, hogy minden áron előzni kell? Miért kell minden áron előzni?
Tegnap Agárdra mentünk fürdeni biciklivel. Annyira sok hülyét nem láttam, egy nagyon durva volt, róla fog szólni ez a post. Arra felkészültem, hogy lehet, hogy kicsit agresszívebben kell majd sávot foglalni. (Gyk: sávfoglalás alatt azt értem, hogy behúzódok a sáv közepére, vagy még beljebb, hogy előzés szempontjából olyan széles legyek, mint egy autó, tehát a bal oldali sávot teljes terjedelmében igénybe kelljen vennie az előzésbe kezdőnek) Aki nem biciklizik sokat, ennek ez a sávfoglalás elég nagy hülyeségnek hangozhat. Erre azért van szükség, mert ha kint mész a sáv szélességének egyharmadánál, akkor akkor is megelőznek, ha van szembeforgalom. Szembe jönnek kilencvennel, melletted is, a járművek mellett meg ott van 20 cm távolság. Tehát foglalom a sávot, ha látom, hogy valaki lusta betartani az oldaltávolságot, kicsit kacsázok, így azt is hiszik, hogy nem tudok egyenesen menni és jó messze mennek tőlem. Tehát haladunk békésen, már hazafele. Páran nemértik a sávfoglalást, dudálnak, mutogatnak, de az igazából nem fáj. Ha nincs szembeforgalom az előzést segítendő visszahúzódok én is és mindenki megy hazafele.
De persze van, aki olyankor is előz, amikor már tényleg nem fér el. Én bent a sáv közepén, szembeforgalom. A hülye meg kielőz, jól rámhúz, én megyek vissza, mielőtt lesodor, a szembejövő meg csak úgy porzik az útpadkán. Mert persze nem fértek el, körülbelül 40 cm hiányzott. Ezmár nem az a "Bocs, elnéztem!" kategória.
Persze van megoldás, egyszerű is. Csak amíg az autó presztízskérdés, fasznagyobbítóként működik (mint a motor), addig nem lesz változás. Az ilyen hülyéktől persze azonnal és örökre be kéne vonni a jogsit, nem hiszem, hogy fejlődőképesek. Aki meg ráhúz akaratlanul a biciklisre, mert azt hiszi, hogy nem baj, ha 50 km/h-s sebességkülönbséggel 20 cm -re megy mellette, annak csak néhány óra biciklizés kell forgalomban és megtanulja. Ha pedig nem húznak ránk, nem kell kényszerűségből sávot foglalni, nem kell jobra egy méter menekülési lehetőség, mehetek én jobbra húzódva amennyire csak lehetséges és akkor akár előzhetnek úgy biztonságosan, hogy van szembeforgalom és mégis mindenki kényelmesen elfér. De ilyen mentalistással marad az önvédelmi sávfoglalás.
Biciklizni meg kell, sőt, kellene. Városban a leggyorsabb és legegészségesebb eljutási lehetőség, települések között meg remek sport. A tegnapi 56km némi úszással is nagyon jól esett. Nem szeretnék néhány balfasz miatt lemondani erről. Jó lenne, ha a Fakabát Rt nem csak a gyorshajtókat üldözné, hanem bírságolná a veszélyes helyen parkolókat, elsőbbséget meg nem adókat, oldaltávolságot be nem tartókat.
http://blog.htmm.hu/link/?id=350
ElőzőFőoldalKövetkezőHozzászólások:
ropiember 2007-07-19 08:38:25
Teljesen egyetértek Veled. Én is "imádom", amikor megborzolják a szőrt a lábamon. Többször volt már olyan, hogy a szemből előző elöl le kellett térnem az útról. Nem is tudom, hogy az ilyen barmok mit gondololnak? Akinek nincs akkora lélekjelenléte azon simán keresztül mennének? Már elgondolkodtam azon is, hogy érdemes biciklivel az életem kockáztatni. Pedig nem is annyira forgalmas úton járok.

Én a vagyok. Az email címem , de ezt nem muszáj megadnom.
Piros, fehér, ...   
Szerintem: