blog2016-08-27 23:57:07Megjelenítve: 4232
 
Szinte mindenki lelkendezik, hogy de jó, hogy vannak a fapados légitársaságok, mert így az is utazhat aki eddig nem engedhette meg magának. Ezért cserébe még azt is elnézik az emberek, hogy a repülőgépre a földről kell felszállni egy birkahodályból, amihez egy patkányfuttató vezet (igen, ez Ferihegy). A fejlődésnek köszönhetően a birkahodályt télen már fűtik is. Az is teljesen rendben van, hogy a fapadosnál mindenért külön fizetni kell, már külön sport alakult ki arra, hogy hogyan lehet pár(ezer) forintot megspórolni. Ezek a sporttársak az UFB-k, azaz az Ultra Fillérbaszók. De most nem rólu(n)k lesz szó.

Idén végre otthon töltöm a karácsonyt, a hazaútra most foglaltam a repülőjegyet a Britsh Airwaysnél. A BA egy drága "legacy", akik inkább odafigyelnek a minőségre ahelyett, hogy az utolsó fillért is lefaragnák az árból. A repülőjegy oda-vissza Ł226 volt. Jó, ez nem az eredeti ár hanem már Aviossal (törzsutas pontok) csökkentett, de az most nem számít, mert ezeket a pontokat azért kapom, mert például veszek kaját -mondjuk a Tescoban- amit később megeszem. Magyarul ingyen vannak.
Persze nem vakon foglaltam a BA-nál, előtte megnéztem a Ryanair árait is. A Ryanair egy-egy feladott 20 kilós poggyásszal Ł227 lett volna. Igen, drágább mint a British.

Tehát az ár gyakorlatilag ugyan annyi. Viszont különbség az rengeteg van:
A Ryanairnál a földről kell beszállni, a BA mindig utashidat használ. Ez pont nem számít, kivéve, ha szar az idő és azért december-január környékén van némi esély.
A Ryanairnál a legnagyobb csomag súlya 20 kg és egy kis túllépésért is már rögtön fizethetsz. BA-nál ez 23 kg és ha véletlenül egy kicsit túlléped nem történik semmi (tapasztalat), csak mosolyognak és mehetsz.
BA-n adnak egy kis szendvicset (nem egy nagy csoda, de legalább valami) és a sör is ingyen van (az üdítő is, de az nem hangzik olyan jól).

Azért a fapados tényleg sokszor jóval olcsóbb tud lenni. Ha "több időm van mint pénzem" módban utazol, akkor tényleg lehet olyan olcsó jegyeket kifogni, hogy az ára egy Budapest-Szeged vonatjegyével összehasonlítható. Ha számít, hogy mikor mész, akkor ez nem opció. Mindegy. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy ne dőlj be annak, hogy a fapados olcsó. Ebben nem lehetsz biztos. Csak abban, hogy szarabb. Mielőtt megveszed a jegyet nézz körül, lehet, hogy kellemesen fogsz csalódni.
http://blog.htmm.hu/link/?id=7991 db komment.