blog2009-04-28 21:36:08Megjelenítve: 5774
 
Van, mikor tudom, hogy hülyeséget csinálok mégis megteszem. Mint például ma délután.
Van egy digitális ébresztőórám (tudod, pirosan világító 7 szegmenses kijelző...). Ilyen márkás (Btech vagy mi) meg minden, az ára 3 számjegyű volt. Annak rendje és módja szerint beszakadtak a gombjai, meg az egyik mikrokapcsoló elkezdett ledarálódni. Hát igen kérem, a minőség.
Jött is a nagy dilemma: vegyek újat vagy javítsam meg? Ha újat veszek vagy vehetek még egy ilyen minőségűt, vagy legalább 10 ezer jó magyar pénzbe kerül. Arról nem is beszélve, ha kidobom és újat veszek csak a kínaiak környezetszennyező mókuskerekébe szállok be. Ígyhát vettem 300 Ft-ért 4 db nyomógombot, eltököltem vele vagy másfél órát és már jó is. Megérte? Nem. Most már viszont tudom, hogy mennyire lókoszt a cucc. A szundi érzékelő pl úgy van bekötve, hogy egy tranzisztor lába fel van hajtva és a drót egyszerűen rá van forrasztva. Úgy lengedez a szélben... Amúgy az egész lelke egy IC. Persze a költséghatékony gyártás kedvéért tokozva nincsen, csak egy gyantapötty van. Meg olyan a panel széle, mintha fűrészlap lenne. Ne nem olyan erős, hanem olyan érdes. Az ébresztés kapcsolója meg már a kezdetek óta szar. Kicsit rángatni kell. Majd ha tönkremegy kidobom az egészet a kukába veszek még 300-ért egy rendes kapcsolót és kicserélem. Addigra már úgy fog kinézni, mint valami komoly cucc egy lengyel sci-fiben. Tele van kiálló színes gombokkal és világít.
Dögöljön meg a fogyasztói társadalom.
http://blog.htmm.hu/link/?id=5551 db komment.blog2009-04-21 22:11:50Megjelenítve: 7640
 
Van ugye a kedvenc bringautam. Most már tudom, hogy hivatalosan Kisfalud-Dinnyés között megy. Mondjuk nem lenne rossz akkor, ha el is érné Dinnyést. Mindegy.
Ilyen jól megépítették, gondoltam meg is dícsérem az M7 alatti vízelvezetők konstrukcióját az Állami Autópálya Kezelőnél, mert ha a vizet nem is vezeti jól el, de jégpályát gyárt télen végül is. Ez volt februárban. Múlt hét végén jött meg a válasz.
A válaszon meglepődtem: arra számítottam, hogy majd jól elhajtanak, ehhez képest teljesen más a hozzáállásuk: két levélmásolatot is küldtek, amikben nyilatkoznak, hogy ők nem kezelik a bringautat és többek közt megállapítják a vízelvezető hibáját is. Röviden: ők sem ilyen lovat akartak.

Levél nekem
1. melléklet
2. melléklet

Tehát akkor levél megy az Önkormányzatnak. Ha lesz eredménye, azt is kiteszem ide.
http://blog.htmm.hu/link/?id=5541 db komment.pigtúra2009-04-15 22:11:30Megjelenítve: 17889
 
Nem tudok szabadulni a kedvenc bringautamtól...
Kipróbáltuk, hogyan lehet a tavaly átadott csúcstechnológiás úton kerékpárral haladni. Az út nagy részén a már ismertetett módon, de van egy kis rész, ahol inkább a biciklim írhatná a blogjába, hogy megnézte, hogyan lehet emberen haladni...Jah, igen. A képek átlagon aluliak lettek. Van, aki vízálló országvíziútival jött. Biztos jót tesz a gépnek a víz, a víznek meg az olaj. Ez ilyen inverz szimbiózis. Mindenkinek szar.Nekem márpedig nem vízibiciklim van!Isteni egy bringa ez... Tud a vízen járni. Bár akkor már inkább kettéválaszthatná, hogy rendesen lehessen haladni.
Megkaptuk. Az új bringautat. Most már az autósok legalább feljogosítva érzik magukat, hogy ledudáljanak az útról. Megérte. Aki akarja, most legalább lemoshatja a télen ugyan itt összeszedett sót. Köszönjük.
http://blog.htmm.hu/link/?id=5530 db komment.blog2009-04-13 12:47:28Megjelenítve: 6715
 
Volt erről criticalmass.hu-n egy nagyon jó összefoglaló, de most persze nem találom.
Röviden: Mindenki a belvárosba jár dolgozi. Persze autóval, mert a belvárosi iroda mellett az a trendi. Persze ettől büdös lesz, aki teheti (a jobb módúak) kiköltöznek a zöldövezetekbe. Ott felmennek az ingatlanárak, a szegényebb réteg pedig beszorul a belvárosba. De mivel szegényebbek, a házaik sem lesznek olyan szépen karbantartva. Ennek eredményeképpen a belváros lepukkan, nőhet a bűnözés.
...és lőn világosság, a lakosság rájön, hogy nem jó, hogy ilyen csúnya a belváros, kell valamit tenni. A tulajdonosnak nincs pénze, de így sem maradhat: az önkormányzat megveszi a lepusztult ingatlanokat, felújítja és szép lesz a belváros. De az önkormányzat pénzt akar, ezért a szépen felújított, mostmár sokat érő ingatlanokat eladja/kiadja irodának, üzletnek.
Eredmény? Már nem lakik senki a belvárosban. A város közepén lett egy lyuk, amin mindenki csak keresztül megy. Nappal vásárolni, éjjel a kocsmába. Más nincs, csak átmenő forgalom.
Székesfehérvár szépen halad ebbe az irányba. Épülnek a plázák a belvárosban, egymástól néhány száz méterre, a lakások mennek tönkre, itt-ott megjelentek a cigányputrik az összes negatív hatásukkal együtt. Életet csak elszórva lehet látni, mindenki csak megy valahová.
Múlt héten voltam Szekszárdon. A Város fő tere a Garay tér: szobor, szökőkút, régi házak. Emberek! Csak ültek a padon, beszélgettek a szökőkút fényében és használták a várost. Abban a pillanatban sokkal inkább nézett ki egy városnak, mint Fehérvár. Nem vendéglátóhelyen ültek, csak úgy, a városban. Oda mentek, mert ott jó nekik.
Errefelé kellene haladnunk nekünk is, nem az ellenkező irányba. Mert egy darabig senki sem veszi észre, hogy a városvezetés széllel szemben pisál, de mikor már az ingzseb is tiszta húgy ráeszmélhetnének, hogy valami nincs rendben.
Kérjük vissza a köztereket (olvasd el a No Logo című könyvet)! Nem kérünk plázákból, bevásárlásipari rablóközpontokból. Egy kisbolt sokkal hangulatosabb és olcsóbban kapsz ott jobb minőségű cuccot. Ha szerencséd van, még a belvárosban is. De hogy meddig, az is rajtad múlik...
http://blog.htmm.hu/link/?id=5520 db komment.szozat2009-04-08 23:08:34Megjelenítve: 14255
 
Van itthon olyan üvegpohár, aminek az egyik oldalán egy stilizált lány (szoknyával, mint a budiajtón) és egy fiú (szintén ilyen budiajtó stílusban).
Éppen piatöltés folyt a pohárba, odaáig kellett tölteni, ahol a fiú két lába találkozik.
A történetünben szereplő lány már nem szeretett volna sokat fogyasztani, zért figyelte, hogy a megadott szintig töltik-e a poharát:

-Nézem a fiúnak a nadrágját, hogy ott hogy állnak a dolgok.
-De ott nincs is semmi.
-Éppen ez a baj!

...és persze itt már senki sem arra gondolt, hogy még nincs elég alkoholtartalmú folyadék a pohárban.
http://blog.htmm.hu/link/?id=5511 db komment.pigtúra2009-04-05 22:06:37Megjelenítve: 18136
 
Már korábban írtam a Kisfalud-velencei bringagyászról. Akkor kaptam bőven kritikát amiatt, hogy túl szigorú vagyok az úttal kapcsolatban. Inkább örülnék, hogy most már kisebb gyerekkel is el lehet tekerni a tóig. Ez jogos, a pákozdi útra én sem vinném ki a tizenpár éves gyerekemet. Itt van tehát az út, a napsütés, a hétvége. Menjünk el Agárdig!

Eddig is volt már ezer tábla az út elején, de a Városgondnokság Táblaszövegező Főosztálya most aztán tényleg megmutatta, mit tud!Sok szöveg, mint egy rossz prezentáción, de legalább több nyelven. Igaz menet közben esélyed sincs elolvasni.Ez van ráírva.
Persze aki nem áll meg elolvasni és megy tovább, mert a gyereknek meg lett igérve, hogy el lesz biciklizve Agárdig, az csalódni fog. És jöhet vissza.A tábla ellenére én sem álltam meg, mentem, kerestem a vizet mint a sivatagi vándor. Igaz nem volt annyira nehéz dolgom:A bringám itt mondta, hogy ő márpedig nem megy tovább. Hiába Agárd, hiába a szép idő, úszni ő ugyan nem tud. És egyébként is ki van írva, hogy életveszélyes. Még a végén elrozsdálna!A sokmillió forintból felépített út Agárdhoz közelebb eső végére születni kell, mert bringával normálisan eljutni erre nem lehet. Azért van, aki mégis megpróbálja, de ha megkérdeznénk őket, hogy mi a véleményük erről, akkor lehet, hogy nem nyilatkoznának túl pozitívan:Ez is egy egyéni technika. Ha a gyerek túl tiszta, akkor erre kell csak jönni! Erről a képről látszik, sikerült átszületni a víz túloldalára. Igaz semmi csoda nem történt, csak úgy tettünk, mintha a bringaútra elköltött pénz még meglenne. Elmentünk Pákozd felé.

A 7-es főút mellett éppenhogy látható út is megérne néhány postot. Haladni már alig lehet rajta, de használni kötelező. Pár lelkes bringás megtette a maga módján azt, ami az út karbantartóinak a kötelessége lenne.Köszi a figyelmeztetést!
http://blog.htmm.hu/link/?id=5501 db komment.idegesít2009-04-01 14:41:13Megjelenítve: 19615
 
Tehát áprlis elseje van. A bolondoké.
Meg a Confickeré is. Pedig azt reméltem, hogy nem leszünk érintettek. De megszívtam. ...és nem lettünk érintettek.
Reggel volt, béke és csend. Éppen a Confickerről olvastam, mikor jött egy e-mail. Igaz az IMAP szerverről csak a fejléce jött le, de nem zavart. Aztán már a zene is elhallgatott és a tőlem 3 méterre lévő szerver sem reagált a pingre. Már ekkor tudtam, hogy ez nem vicces.
Egy gép felől (látszólag) rengeteg UDP broadcast jött, pont a Samba felé, ami persze 100% -ra kiterhelte a procit. Samba kilő, de az UDP jön. A buta Switch meg nem mondott semmit, villogott mint a vészlyelző egy másodosztályú katasztrófafilmben.
IP alapján megkerestem és kilőttem az adott gépet. Utána kilőttem a következőt és a következőt is, mígnem összesen egy darab Windowsos gép maradt talpon. (Kilövés alatt kikapcsolást kell érteni). Mondjuk nem értettem, hogy hogy küld UDP broadcastot egy kikapcsolt gép. A jó öreg egyesével kihúzásos technológiával behatároltam a hibát. Egy switch volt, ami csak toldóként funkcionál és mégis 4 portján van link. Meg 2 üres kábel, ami laptopot vár. Illetve egy üres kábel, meg mégegy, aminek mind a két vége rá volt dugva a switchre.
Kábel kihúz, eldob, user meglepődik. És lőn Net!
Nem, nem packet generatort kaptam április elsejének, nem poén volt. Véletlen.
Jobban szeretem az okos Switcheket.
http://blog.htmm.hu/link/?id=5496 db komment.