szozat2007-12-31 17:20:51Megjelenítve: 11994
 
Most nekem sikerült okosan új nevet adnom egy használati tárgynak, jelesül a hűtőnek. Neveztesség ezennel a hűtő úgy, hogy kunka.
...nem, nem tudom, hogy ezt hogy sikerült.
http://blog.htmm.hu/link/?id=4110 db komment.blog2007-12-29 14:13:28Megjelenítve: 3386
 
Megnéztem a Jeff Dunham showt. Igen remek móka! Igaz néhány poén nem ül úgy, mint Amerikában, de mit tehetünk mi arról: egyszerűbb embernek egyszerűbb poén is elég. Azért szerencsére magasabb a színvonal ennél, jóval.
Rájöttem, hogy az amerikaiak miért figurázzák ki állandóan a Toyota Priust. Magával az autóval szerintem semmi baj nincsen, sőt. Megfizethető áron igazi hibrid, energiatakarékos, környezetkímélő. Pont ilyenek irányába kellene minden országnak nyitni. Mondjuk mit várunk az USA-tól, mikor ők igazából csak beszélnek a környezetvédelemről, de leszarják.
A Priussal meg az a bajuk, hogy japán. Nem ámérikai. Igaz gondolom ők is kísérleteznek vele, de a Toyotán kívül még a Hondáról olvastam, hogy előrehaladott kísérleteik vannak. És a Honda se pont az újvilág egyik vezető cége. És ugye amíg "az USA a világ legnagyszerűbb országa"-ként van elkönyvelve, addig a Prius jelenléte zavart ébreszt az Erőben.
http://blog.htmm.hu/link/?id=4100 db komment.blog2007-12-25 15:34:12Megjelenítve: 3632
 
Szép dolog a legális szoftverhasználat. Persze én ezt nem úgy képzelem el, hogy bemegyek a boltba, otthagyom félhavi fizetésemet és gyakorlatilag nem kaptam érte semmit. A legális felhasználásnak van egy olyan módja is, hogy mész az ftp://ftp.fsn.hu/ -ra és letöltöd onnan, amit használni szeretnéd. Ha meg mindenképpen pénzt szeretnél költeni, küldj egy kis támogatást az fsn.hu alapítványnak.
Persze néhány cég ezt nem pont így képzeli el. A Microsoft sem. Kitalálták ezt a legalizalj.hu nevű weboldalt. Ez elvileg arra szolgál, hogy bemutassa, hogy mennyivel jobb a legális szoftver, mint a nem legális. Ezzel csak két bajom van: egy: miért csak windowsos videókat fogadnak el; kettő: honnan tudja a szoftver hogy illegális?
Gondolj bele! Felraksz mondjuk egy XP-t, megfelelő seriallal. Lesz bármi különbség a megvett és a másolt használati értéke között? De lesz ám! Ha a másoltat reaktad fel, akkor utána rendelhetsz pizzát, mert a pénzed megmaradt. A supportot most ne említsük, eddig egyszer hívtam a Microsoft supportját: fél óra beszélgetés utén közölték, hogy nem tudják. Megadtak egy másik telefonszámot, azt két hétig próbáltam hívni, de senki sem vette fel. Pedig a supportos csaj már látott olyat, aki ismer olyat, aki hallotta, hogy ezt a telefonszámot egyszer talán valaki már felvette. Pedig nem is tettem fel bonyolult kérdést, licenszeléssel kapcsolatos volt. Ha pedig ehhez nem ért a MS, akkor mihez?
Mert eredeti ötletük nem sok van. De legalább nem mindíg a legjobban implementálják őket (pedig másodikként gondolom azért jóval egyszerűbb). Itt van példának rögtön a legalizalj.hu logója:Nem mondom, hogy egy csúnya logó. Nem mondom, hogy egy eredeti logó:Tehát használj eredeti szoftvert, hogy a Microsoft még többet lophasson?! Nekem ebből a logo-dologból ez jön le.
Minden esetre a Vistában nagyon vártam, hogy ne lehessen tényleg másolt seriallal telepíteni, gyakorlatilag kikerülhetetlen legyen a cucc megvásárlása. Nah nem azért, mert ennyire szeretném, hogy a szeretett szoftvermásológyártó cégünknek jó legyen. Épp ellenkezőleg! Ha tényleg megtartották volna a dolgot, akkor warezpistike döntés elé került volna: vagy vesz Vistát, de ahhoz egy kicsit még gyűjtenie kell, vagy használ mást, pl Linuxot. Azért elég sok warezpistike lett volna érintett, de sajnos a MS kihátrált, már csak nagy piros ablakok vannak, ha valami nem jó, a rendszer használható marad. Használható?! Ez emgint relatív, de mondjuk úgy: használható. Számomra kicsit furcsa, mikor egy oprendszerben van böngésző, kell neki 512MB RAM, viszont a PCI eszközöket nem tudom segédprogram nélkül kilistázni. Egy oprendszernek végül is feladata azonnal pornóoldalakat megjeleníteni, a hardverek a gépben meg le vannak szarva. Ezzel szemben máshol még mindíg egész jól elvannak 16MB RAM-mal. Nem sok, de elég. Gondolok itt a La Fonera -ra is. Ezen Linux fut, van rajta webserver, wifi, LAN, soros port, I2C csatlakozás, meg még ezer dolog, ha mondjuk DD-WRT-t raksz rá. Jah, RAMot nem tudst benne bővíteni. Igaz nem is megy vele az Aero, olyan szintű effektekhez már komolyabb hardver kell: egy P3 egy régi, mondjuk Geforce2 -es videókártyával, meg azért nem baj, ha van 256MB RAM. De nem kell se új videókártya, se akár a fizetésemnél többe kerülő licensz. Csa működik. Ma is, holnap is. Igazából nekem a géppel szemben ez a fő elvárás. Még az itthonival is, pedig azért eléggé agyonberhelt rendszerről van szó. De működik, gyors, és egyáltalán: mi az a vírus? Én nem vagyon influenzás. Csak a macska sétál be néha a képbe, de a macskát lerakom, a nagy pinát ábrázoló pop-up meg újra felugrik. Mondjuk a macska is. De a macska aranyosabb és nem kell magyarázkodni, hogy egy kártékony programkód dobálja fel az ablakot... És egyébként is a macska aranyos és még dorombol is.
Tehár az öledbe telepíts macskát, a gépedre pingvint és úgy sokkal tisztább, szárazabb, biztonságos érzés. És akkor a licenszre sem költött pénzből vehetsz kaját a macskádnak és magadnak. ;]
http://blog.htmm.hu/link/?id=40911 db komment.idegesít2007-12-23 14:30:48Megjelenítve: 17133
 
Néha azért a MÁV is kellőképpen szerencsétlen tud lenni, nehogy a kedves utas nyugodtan utazzon.
Helyszín: Nyugati Pályaudvar, múlt csütörtökön
Egy héttel korábban is a 10. vágányról indult a szegedi gyors, gondoltam most is. Más lehetőségem nem volt, mert nem írták ki és a hangosban sem kiabálták. Azért vártam még kicsit a "táblák alatt", mert múlt héten egy idő után csak felkerült, igaz hibás ékezetekkel és csak lábjegyzetbe. De ott volt! De most nem. Bementem az ügyeletes tiszthez, ő mondta, hogy 10., meg azt is, hogy éppen javítják, hogy a táblára is ki legyen írva, meg be fogják mondani is. Persze nem mondták, de én felszálltam. Fűtés nem volt az egész vonaton (ekkor kevesebb, mint fél óra volt csak vonatindulásig). Közben persze jöttek az utasok, kérdezgették, hogy jó helyen vannak e, én mondtam, hogy az üti szerint igen. Ugyan ezt eljátszotta indulás előtt kevesebb mint 10 perccel egy csaj is, aki szerint én nem voltam elég megbízható, lement és elkapta a vonat mellett flangáló kalauzokat.
"Én leszek a szegedi ygiorson a kalauz, de még nem tudom, hogy mikor és honnan indulunk."
Anyád. Ütihez vissza, ő közölte, hogy tényleg 10. Közben lett fűtés is, 5 perccel indulás előtt meg elkezdték mondani a hangosban is a vonatot.
Köszönjük szépen!

Visszafelégondoltam nyugodt utam lesz, a vonat ki volt írva, menetrend szerint kiabálta a hangos, fűtötték is. Elindulunk, én alszom. Kecskemétre jártunk be éppen, mikor ébreszt a jegyvizsgáló. Megnézi az igazolványom, kezeli a kabinban bent lévő egy szem nő jegyét. Ekkora én már visszadőltem, hogy alszom tovább. Az ajtóból még visszaböfögte: "itt le kell szállni, most szóltak telefonon, ez a vonat nem megy tobvább, vonatpótló buszok vannak". Mivan? A nő sem értette, pedig ő nem is akart aludni. Eddigre tele lett a folyosó emberekkel, tehát valószínűleg itt kell leszállni. Majd figyeljük a hangost, ha nem, visszaszállunk. Itt kellett. Jött néha egy-egy busz és Nagykőrösre lapátolták át az utasokat, dehát 5 busz nem elég arra, hogy egy vonatnyi embert 15km -rel arrébb vigyen, másfél óra késést gyűjtöttünk össze. A kecskeméti üti messziről úgy nézett ki, mint egy kötekedős öregasszony, nem igazán emelkedett ki a tömegből. Mikor észrevettem a karján a piros MÁV emblémás szalagot, azért csak odafigyeltem rá. Kiderült, hogy már Szegeden akkor is tudták, hogy ez lesz, mikor én felszálltam. Csak elfelejtettek szólni. Ennek az örült nagyon, aki csak vásárolni ment volna a fővárosba, vagy a nagymama, aki az unokája elé ment volna (így az unoka ment a nagymama elé). Közben Döcögtünk a busszal. Kiderült, hogy mellettem ülő kiccsaj Mucsajröcsöge-alsó vasútállomáson fog éjszakázni, mert az utolsó buszcsatlakozását lekéste. Kicsit ki volt akadva.
Ha Szegeden szóltak volna. De nem. A TV szerint fél órás késések voltak ezen a vonalon felsővezeték-szakadás miatt. Az én órám szerint volt az másfél óra is...
http://blog.htmm.hu/link/?id=4080 db komment.pigtúra2007-12-16 15:40:50Megjelenítve: 15885
 
Le kéne már erről szoknom, hogy az egyetlen nálam lévő, képrögzítésre (nem) alkalmas eszköz a telefon.
Tehát Szegeden, a MÁV szállóban az épület egyik sarkában találtam wifit. Igaz, nem ment, ha a függöny be volt húzva, nem ment, ha a laptop csak simán az asztalon volt. És egyébként is: az asztal sem ott volt, ahol a képen látható. De mindezen problémák áthidalhatók a modern technika vívmányaival, a műanyag vizeskancsókkal.A szomszéd szoba lakója nem kicsit nézett furcsán, mikor este átestem kölcsönkérni a kancsót. Tehetek én erről? Egyel nem emgfelelő a rendszer stabilitása. Így is beta volt még kicsit, főleg, ha löködtem az asztalt. De azért nem dőlt össze.
http://blog.htmm.hu/link/?id=4071 db komment.idegesít2007-12-12 22:02:32Megjelenítve: 17386
 
Tegnap Ensiferum koncin voltunk. Wigwamban. Bár ne lettünk volna, olyan jól szólt. Nem jellemző, hogy én mondom, hogy hogyjuk ott a francba, de most ez történt. El is meséltem nekik a fórumba a kellemes élményt:

Ekkora retek szar hangzást én még életemben nem hallottam. Eddig hangosításilag Kék Yukot gondoltam a legrosszabbnak, ott sem szól valami szépen, kicsit brummos is, de azért wigwamnál nagyságrendekkel jobb. Nem először voltunk ott, de utoljára. A zenekarokat sajnálom, mert nem rajtuk múlt, hogy ennyire szar lett a buli, ők kitettek magukért, remélem, egyszer újra megnézhetem őket valahol. Megérdemelnék.
Tisztelt (?) wigwam stáb! Vegyetek példát mondjuk Kultiról! Ott egy-egy hangszóró lóg a színpad mellett, mégis nagyságrendekkel jobban szól: az ott hallott legrosszabb hangzást a tegnap este meg sem közelíti. Pedig ott alig van cucc hozzátok képest! A helyetekben a hangmérnököt sürgősen elküldeném valami alapfokú tanfolyamra, vagy inkább másik munkahelyre dolgozni. Persze mindenkinek lehet rossz napja -nekem pl csináltatok-, de azért szar és szar munka között is van különbség!
Azt már csak halkan említem meg, hogy a pultnál "nem tudtak" felváltani egy ötezrest, hogy azt a merch pultnál elkölthessem. Persze amint kértem valamit, rögtön lett váltópénz. Éérdekes...


Amin nagyon meglepődtem, hogy az amúgy nem túl forgalmas fórumban eddig rajtam kívül még ketten anyáztak, mind a hárman úgy döntöttünk, hogy soha többet nem megyünk vissza. Igaz, ezek után ha csődbe is mennek, nem fogom őket egy pillanatig sem sajnálni.
http://blog.htmm.hu/link/?id=4060 db komment.blog2007-12-10 23:57:41Megjelenítve: 3777
 
Kicsit sérült a headsetem: az a fehér basz, ami a nyakam mögött a kábelt összefogja eltörött. Így nem tudom sétálás közben hallgatni, a kombínóra is zene nélkül megyek hát. Ennek örömére hallom, amit a sok hülye összehord. A következőt két 16-18 éves csaj beszélgetéséből hallottam. Nem titoklták, hogy ők mennyire agymosottak okosak, egy métrerről is tisztán lehetett érteni a párbeszédet.
Kifejtették, hogy szerintük az összes szélsőjobbos gondolkodású (szerintem a nemzeti radikális oldalra gondoltak) hülye kisebbségi komplexusos és náci. És Hitler is azért irtotta a zsidókat, mert kisebbségi érzése volt Trianon miatt.
Ez előtt még megpróbáltak leírást adni "a náciról". Ez alapján én is az vagyok. Heil Sültszalonna!
http://blog.htmm.hu/link/?id=4051 db komment.pigtúra2007-12-04 00:22:18Megjelenítve: 17398
 
Jön a karácsony, mindent jól körbetekernek színes izzókkal. Nem kímélik persze a köztereket sem, nem is beszélve az érintésvédelemről.Végül is a sült hús már így is drága, ha néhány gyanútlan vásárlóból készül esetleg olcsóbb is lehet...
A telefon pedig nem fényképezésre való...
http://blog.htmm.hu/link/?id=4044 db komment.