pigtúra2006-11-28 14:07:44Megjelenítve: 17672
 
Került hozzám egy laptop ellenőrzésre. A típusa: Abc Biocom B260. Így néz ki:

A telefonom nem tartozik hozzá, csak a méretek szemléltetése miatt tettem oda. ;]
Ebben a laptopban 2MB memória és egy AMD 286 processzor van. A kijelzője monokróm (olyasmi, mint a régi telefonokon, csak nagyobb felbontású). Áramforrásul 5db ceruzaelem (!) szolgál. Igaz nem bírja sokáig, mert több, mint fél ampert vesz fel menet közben, dehát ezek szerint kis laptop, kis üzemidő. Aztán persze szét is szedtem:

Balra fönt az elemtartó, rajta a CMOS elemnek a helye, meg a csipogó. Alatta egy picimaci slot. Jobbra a nagy üres tér a winchester helye. A NYÁK mind a két oldala szerelt egyébként, a feléd eső oldal geomateriai közepénél ott a CPU. A jobb felső sarokban ott a tápegység, aminek az az érdekessége, hogy a bemenet párhuzamosan van kötve az elemekkel.
Sajnos a kijelzője rossz neki, de raktam a párhuzamos portra egy mátrix nyomtatót, és így láttam, hogy mi van a képen. Igaz a frissítés így kb 0.05FPS ;]. DR-DOS van rajta. Van NC is, el is indítottam jól. Régen örültem ennyire egy nc -nek...
http://blog.htmm.hu/link/?id=2446 db komment.szozat2006-11-25 01:00:40Megjelenítve: 13944
 
Érdekes dolgokat tudtam ma meg. Pl azt, hogy hogyan nevezik másképpen a C típusú USB csatlakozót.

Kisházikó-formájú csatlakozó.
http://blog.htmm.hu/link/?id=2435 db komment.blog2006-11-21 21:09:39Megjelenítve: 4961
 
A microsoftos fausza 14:15 -re volt bejelentkezve. Ezért én 14:10 -kor még melegszendvicset plántáltam arcomba nagy sebességgel. Csöng a telefon. Én: "Nem vagyok itt, kivéve, ha M az, mert akkor már elindultam." De addigra már lebuktam. Rűáadásul személyesen is zaklattak, de akkor még a kenyér csücske kilógott a számból. Aztán elindultam és negyedre pontosan felértem. Kicsit csalódnom kellett, mert két enbára számítottam, laptoppal meg projektorral, erre csak egy enba jött projektor nélkül. Közölte, hogy itt nincs wifi és onnantól kezdve a mi gépünket használta. Az eleje kicsit érdekes volt, meg a vége is, de a közepe kb annyira bírt érdekfeszítő lenni, mintha én a blogomról beszélnék legalább fél órát, miközben a menüpontokra mutogatok az egérrel. Megállapítottam azt is, hogy néhány szolgáltatástól eltekintve nem sok pluszt nyújt az ő rendszerük (lehet worddel CMSbe menteni, ennyi). Eléggé elszontyolodott a képe, mikor mondtam neki, hogy saját dolgokat fejlesztünk, szerintem a hupos pólóból sejtette, hogy nem windowsra. Arra jó volt ez az előadás, hogy megtudjam, hogy amit a jelenlegi (Linuxos) rendszerrel nem tudok megcsinálni -és szükség lenne rá talán-, azt az ő rendszerükkel sem lehet megcsinálni. Lehet pl az ő rendszerükben honlapja minden felhasználónak. Olyan, mint az msn spaces, van benne blog, meg képek. Tehát remek ;] Jah, és flasht is lehet ám beszúrni! Meg volt néhány vicces megjegyzés:
Már kb fél órája mutogatja a dolgokat böngészőben, erre: "Jah, észre sem vettem, hogy ez firefox." Pedig még ie skin sem se volt rajta, tök default az egész ;]. Aztán nézte a homokórát, amíg töltődött az audal, amit mutogatni akart: "Ez sulinetes vonal, ugye?" Az. ;]
Egyszóval remek volt. Tartott vagy két és fél órát...
http://blog.htmm.hu/link/?id=2424 db komment.blog2006-11-21 08:07:54Megjelenítve: 5316
 
Nem tudom hányan emlékeztek, hogy mekkora felzúdulás volt, mikor kijött az XP annak okán, hogy mennyi helyet foglal a winchesteren. Akkor azzal magyarázták, hogy azért van ez, mert az összes filet felmásolja és soha többet nem fogja kérni a CDt.

http://blog.htmm.hu/link/?id=2414 db komment.blog2006-11-20 10:01:02Megjelenítve: 5008
 
Kedden jön a Microsoft demózni a Vistát. Küldtek egy papírt, hogy készüljek fel. Ezen a papíron kérdések találhatóak, pl:
Üzemeltetnek web kiszolgálót?
Remek rendszergazda lehet, aki erre nem tud felelni ;]
Hogyan végzik a kliensgépek telepítését?
Szerintetek ha az lesz a válasz, hogy dd, akkor azt meg fogják érteni? :-P
Minden esetre hupos póló beütemezve holnapra. ;]
http://blog.htmm.hu/link/?id=2400 db komment.blog2006-11-20 09:53:56Megjelenítve: 4964
 
Láttam tegnp postaládát. Név gyanánt ez volt kiírva:
Károly
Károlyné

A kutyájuk meg - gondolom -: Bagoj.
Amúgy boldog Jolán napot!
http://blog.htmm.hu/link/?id=2390 db komment.idegesít2006-11-15 14:09:12Megjelenítve: 19990
 
Jellemző. Minden remekség akkor van, mikor én suliban vagyok. Itt van pl a VIII. GNU/Linux szakmai konferencia. Remek programok lesznek, és még ráadásul nekünk ingyenes is lenne, mert részt veszünk a LOK programban. Legalább ezt is megtudtam. Tehát egy nyílt levelet fogalmaznék most meg minden konferenciaszervezőnek:
Kedves olyan konferenciát szervező enba, ami engem is érdekel! Kérlek legközelebb az időpont kiválasztása előtt használd a blog mailküldőjét, hogy megtudd, hogy ez az időpont jó e nekem. Amennyiben nem, szíveskedjél másikat keresni. Csóközön: htmm
http://blog.htmm.hu/link/?id=2384 db komment.blog2006-11-14 15:04:06Megjelenítve: 5160
 
Megint voltam Szegeden. Megint írtam offline. Ez még csütörtökön volt, a vonaton. Nyugodtság, meg minden. Íme:

Nyah, offline blog. Az előbb is megállapítottam, hogy kell majd ubuntu erre a laposra, mert nincs időm jól összerakni a debiant. Egyébként éppen a vonaton ülök, Kökin állunk. Régen voltam ennyire antiszoc, mint most. Beálltam arra, hogy gyorsan keresztülrohanok ezen a szeméttelepen. Ez olyannyira sikerült, hogy akkor vettem észre, hogy felújították a déli metrómegállót, mikor járt ki a szerelvény ;] De jól felújították: egy (igen, 1) jegyérvényesítő automata működik összesen. Persze a buzi ellenőrök gondolom hat helyen tartják a faszukat az utasoknak, akik ha akarnak se tudnak érvényes jeggyel utazni. Villamoson egyszerű, mert ott nem olyan buzik, hogy leszállás után ellenőrzik a jegyet, oda lehet vinni, hogy “nahát, tízforintos”, de most pl a nyugatiból menjek vissza a délibe? Nah mindegy. Ennek a remek hangulatnak köszönhetően nem is úgy közlekedem, mint normálisan. Kettő embert megpróbáltam kikerülni, nem sikerült, többet nem is próbálkoztam vele. Akadálytalanul haladtam tovább, persze néhány “ütközést” leszámítva. Az oldalaimat a könyökömmel szereltem fel, biztos ami biztos. Azokat nem kellett használni, pedig az a legmókásabb. Aki meg taggel, annak a vérző homlokával kéne felülírni a firkálásait. Akkor is, ha csaj ribanc. Ez csak arról jutot eszembe, hogy rózsaszín filctollal firkáltak itt, az antiszoc helyen. Most az egyszemélyes helyen ülök, ami azért jó, mert nem ülnek mellém. Azért is jó, mert itt van konektor, de ez azért nem jó most, mert nincs benne villany. Mellettem van az ajtó, néha nekem kell becsukni, mert a sok barom biztos barlangban lakik... Az előbb is úgy sikerült bebaszni kedves arckifejezéssel segítve, hogy a nő, aki nyitva hagyta elnézést kért. Pedig az elnézéskéréstől még ugyan úgy nyitva maradhatna az ajtó...
http://blog.htmm.hu/link/?id=2370 db komment.blog2006-11-07 21:18:58Megjelenítve: 5408
 
Kipróbáltuk az "új" vonatot. Azért idézőjeles, mert csak tesztelésre kapta meg a MÁV, hamarosan megy is haza, Németországba.

Így néz ki. Itt éppen a Nyugatiban áll. Érdemes megfigyelni a kontrasztot a pályaudvar és a vonat között, de ez egy mást tészta... Tehát a vonat. Kívülről remek impozáns, mindenki csak néz kia fejéből, hogy mi szállt le a sínre. Beszállva elég érdekes, ugyanis lefelé kell menni egy kicsit. Az alsó szinten van biciklitároló, igaz semmi kampó, vagy ilyesmi, szóval nem igazán ideális. A szélén néhány lehajtható szék, aztán üvegajtó és utastér. Fent az emeleten néhol első osztály, de zömében az is másod. A beltér annyira nem meglepő annak, aki már utazott pl Uzsgyin. A tálcán van pohártrtó, igaz az csak arra jó, ha fékez a vonat, az üveg ne csak csússzon rajta (és esetleg legyen esélyünk elkapni), hanem rögtön boruljon is fel (ez az Uzsgyiban nem ilyen béna, de most nem arról van szó). Lehúzható roló van benne, amin keresztül jól kilátni, így gyakorlatilag nem sokat ér. De legalább van. Persze ezt egyesek már összefirkálták, mert milyen jól mutat így összetaggelve. (Hogy taggelné össze a vérével saját magát az ilyen, mikor éppen elüti egy vonat) Ebből kiindulva a világítás sem magyar-kompatibilis, mert a neoncső előtt nincsen rács, csak azok a szokásos fényvisszaverő redők. A világítás viszont remek, nagyon jól van elhelyezve. A szellőztetés is nagyon hatékony benne. Ellenben aki a nagy wc ajtaját tervezte, az rohadjon meg. Néha van egy-egy mozgáskorlátozottak által is használható wc. Az ajtaja gombbal nyílik, másikkal csukódik. De ekkor még nincs bezárva, ez külön gombbal történik. Ez mondjuk nekem nem logikus, ha a belső gombbal csukom, igazán záródhatna. (Ez az uzsgyiban is így van, de ott jóval lassabb az ajtó és a mozgás irányát nem tudod megváltoztatni, szóval ha véletlenül rádnyitnak, az utazóközönség 20 másodpercig figyelhet minimum, mire megint visszacsukódik.) Szóval bent vagyok, keresem a gombot. Találok egy forgatógombot ott, ahol a reteszelő szokott lenni. Örültem neki, hogy nem kell megpróbálnom megérteni a német feliratot. Elfordítom, kinyílik az ajtó, közben fogom a gombot. Tehát ezzel nem zárjuk be. De be sem csukjuk, csak nyitni lehet vele. Derékmagasságban van a kezelőfelület, ott lehet mindent megcsinálni. A WC az újabb vonatokon szokásos elővizezett típus. Ezt azért utálom, mert ha nagyon döcögünk, kilötyög belőle a víz és még szarni sem lehet bele, mert azt az 5cm átmérőjű lyukat könnyű eltömíteni. Persze itt döcögésről szó sincs, a gördülséi kényelem a zajszigeteléssel egyött első osztályú. A lehúzás egy nagy, vészgomb-kinézetű gombbal (szóismétlés rulla) történik. Megtörténik a szokásos öblítés. A csap szenzoros, de a szenzor nem ott érzékel, ahol kéne, szóval a csuklódat hamarabb mosod meg, mint a kezedet. Van kisebb budi is, az a kocsik közötti folyosón. Ugyan ilyen wc van, de a hely már normális mértű és analóg ajtó van.
Az utastérben egyébként vannak LCD képernyők, amin most német reklámokat nézhettünk, valamint LEDes kijelzők, ami az útirányt, pontos időt, stb. tartalmazza. A bemondórendszer remekül érthető.
Viszont ennek a szerelvénynek egy baja van: kicsi. Lehet, hogy ezekből a kocsikból lehet nagyobb vonatot is építeni, de ez kicsi. Legalább is azokra a vonalakra, ahol közlekedtetik. De legalább nincs vaskerekű busz hatása a dolognak, mert ha beülsz, van rendes válltér, nem a másik ölébe kell ülni. Ennek ellenére hangsúlyozottan zónázó vagy elővárosi vonatba szánják ezeket a kocsikat, mert a csomagtartó kb harmada az ICn találhatónak.
Összességében azért tetszettek, de nem alkalmasak mindenhova. Gyorsnak pl nem, viszont zónázó vonatnak, amikor az utasok jellemzően kevés poggyásszal utaznak, nagyon jó lenne. És mint ilyenkor mindíg, az utasforgalom is nőne, mert a BHV-s kocsikkal ellentétben ez tetszik az utasoknak. Mondjuk nekem a BHV a kedvencem, de ez már az én egyéni perverzióm...
http://blog.htmm.hu/link/?id=2365 db komment.pigtúra2006-11-02 13:46:27Megjelenítve: 18250
 
A microsoft termékei azért szeretnek engem, mert mindenféle transzformációt el tudok végezni, ha a kiindulási állapot CD lemez.

http://blog.htmm.hu/link/?id=2356 db komment.